Goed voorbereid op reis gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Hurghada op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens jou, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.
Een goede reisgids over Hurghada of Egypte kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.
Creditcards
Over het algemeen kun je in Hurghada met je creditcard op vrij veel plekken terecht om te betalen. Bij hotels en autoverhuurders heb je zelfs meestal een creditcard nodig om borg te kunnen staan. Bij redelijk wat restaurants, attracties, tankstations en de grotere winkels kun je ook met creditcard betalen. Visa wordt het vaakst geaccepteerd en ook MasterCard wordt in Hurghada vrij vaak aanvaard als betaalmiddel. De creditcards van American Express zijn wat minder ingeburgerd op Hurghada.
Drinkwater
Water drinken is goed voor de mens, tenzij dat het leidingwater uit de kraan in Hurghada stroomt. Voor drinkwater moet je tijdens je vakantie in Hurghada kiezen voor mineraalwater uit flessen of uit speciaal daarvoor bedoelde dispensers.
De kwaliteit van het kraanwater in Hurghada voldoet niet aan dezelfde strenge normen zoals we die in Nederland kennen. Mogelijk word je ziek als je in Hurghada water uit de kraan drinkt.
Elektriciteit en stekkers
In Egypte worden dezelfde stopcontacten en stekkers als in Nederland gebruikt. Je hoeft daarom geen reisstekker of wereldstekker mee te nemen naar Hurghada. De netspanning is eveneens hetzelfde als bij ons: 220 volt.
Fotograferen
Wees terughoudend met het fotograferen en filmen in Hurghada. Men hanteert in Egypte strikte regels omtrent wat je vastlegt met een camera. Vermijd het fotograferen of filmen van overheidsgebouwen en overheidsterreinen, demonstraties, militaire objecten en militairen en plekken die mogelijk het doelwit kunnen zijn van een terroristische aanslag. Fotografeer of film ook geen mensen zonder dat je hun toestemming gevraagd en gekregen hebt.
Geld
De munteenheid in Egypte is het Egyptische pond, dat is onderverdeeld in 100 piasters (Pt). Er zijn biljetten van 1, 5, 10, 20, 50, 100 en 200 pond. Er is een beperking op de invoer van contant geld (momenteel 5.000 Egyptische pond). Neem daarom niet te veel ponden mee naar Hurghada. Neem meerdere betaalmiddelen mee naar Egypte, zoals een pinpas of creditcard én contant geld. Op die manier moet het altijd mogelijk zijn om op de een of andere manier te betalen en/of aan contant geld te komen.
Zorg ervoor dat je tijdens je betalingen zoveel mogelijk kleingeld en kleine coupures als wisselgeld ontvangt. Dit is gedurende de vakantie handig voor het geven van fooien.
Je kunt in Egypte niet met een pinpas betalen, zoals bij ons wel gebruikelijk is. Wel kun je met je bankpas uit de meeste geldautomaten geld opnemen.
Wil je in Hurghada met euro’s betalen? Dat kun je beter niet doen. Niet alleen omdat je geen euro’s terugkrijgt, alleen Egyptische valuta, maar ook omdat de wisselkoers niet echt begrijpelijk is. Bovendien zijn de prijzen in euro’s over het algemeen veel hoger. Dat komt doordat de meeste mensen het lastig vinden om de dagelijks veranderende wisselkoers bij te houden.
Lhbtiq+
De Egyptische samenleving is minder ruimdenkend dan de Nederlandse samenleving. Inclusiviteit is niet doorgedrongen tot Egypte. Personen die tot de zogenaamde lhbtiq+ groep behoren, kunnen in Hurghada en elders in Egypte op weinig begrip rekenen. Wie geen man of vrouw is, en wie niet heteroseksueel is, loopt risico op een arrestatie.
Mobiele telefoon en data
Binnen Hurghada is de dekking van het mobiele netwerk goed. Dat geldt eigenlijk voor vrijwel alle badplaatsen aan de Rode Zee. Zodra je landinwaarts gaat, kan dit een ander verhaal worden. In dunbevolkte of onbevolkte gebieden kan de dekking slecht zijn of helemaal niet aanwezig zijn.
Door roamingkosten kan het gebruik van het mobiele netwerk in Egypte een dure aangelegenheid zijn. Bellen is prijzig, maar met dataverkeer kun je een financiële catastrofe ervaren, als je niet oppast. Video streamen via het mobiele netwerk is daarom geen goede optie als je in Hurghada op vakantie bent.
Wil je kosten besparen? Kijk dan of je mobiele provider gunstige bel- of databundels heeft voor in het buitenland. Of beter nog: koop een eSIM met onbeperkt mobiele data voor Egypte. Je toestel moet wel de optie hebben om dat te doen.
Paspoort en visum
Je hebt een geldig paspoort en een visum nodig om naar Hurghada (of andere plekken in Egypte) te reizen. Het visum voor Egypte regelen is in de meeste gevallen niet meer dan een formaliteit en je hoeft er niet voor naar een ambassade of consulaat. Je kunt het e-visum voor Egypte vrij eenvoudig online regelen. Dat kan via het e-visumportaal van de Egyptische overheid. Regel dit minstens 7 dagen voor je vertrek naar Egypte. Betalen kan met Visa Card of MasterCard.
Reis je zonder e-visum naar Egypte? Dan kun je als het goed is bij aankomst een visum kopen. Check goed voor vertrek of dit nog steeds van toepassing is. Kinderen hebben ook een geldig paspoort en visum nodig om naar Egypte te reizen.
Let op: Er zijn tal van Nederlandse en buitenlandse visumsites en visumbedrijven waar je het e-visum voor Egypte kunt regelen. Daar staat wel een extra administratieve vergoeding tegenover, die in sommige gevallen buitenproportioneel hoog is. Ben je de Engelse taal niet machtig of heb je geen creditcard, dan kan het wel handig zijn om een Nederlandse bemiddelaar te gebruiken. Vergelijk eerst goed de bemiddelingstarieven voor je er met eentje in zee gaat.
Tijdsverschil
In Egypte kent men geen zomertijd. Hierdoor is er vanaf de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober geen tijdsverschil tussen Nederland en Hurghada.
Tijdens het winterseizoen is er wel een uur tijdsverschil. Vanaf de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart is het in Hurghada één uur later dan in Nederland.