Vervoer

Wil je jezelf verplaatsen binnen Hurghada? Verwacht in Hurghada geen uitgebreid modern netwerk van openbaar vervoer. Hier zul je tevergeefs zoeken naar een tram, metro of trein. Welke opties je dan wel hebt? De taxi, de bus, een huurauto of bestel een Uber. Kleine bussen zijn voor locals de belangrijkste vorm van openbaar vervoer in Hurghada. Kleine bussen rijden op veel routes door de stad. Ze hebben geen vaste haltes op de route, ophalen en wegbrengen gebeurt op verzoek en de ritprijs wordt contant betaald. Toeristen maken echter veel meer gebruik van de taxi of Uber.

Taxi

Taxi’s zijn er volop beschikbaar in Hurghada. Ze staan bij hotels, bij winkelcentra en op populaire plekken binnen de stad. Je kunt de taxi’s op straat ook gewoon staande houden. Let wel goed op wat het tarief is. Officieel rijden de taxi’s in Hurghada op basis van een taximeter, maar liever zetten ze taxichauffeurs die uit en bepalen hun eigen prijs. Wil je persé op basis van de meter rijden, zeg dat dan bij aanvang van de rit.

Laat je niet oplichten

Taxichauffeurs proberen vaak om toeristen op te lichten. Je moet een chauffeur altijd meteen het geld geven dat je hebt afgesproken, anders herinnert hij zich ineens niet meer de juiste prijs en brengt hij je meer in rekening dan vooraf is afgesproken. Een uitzondering is als je een taxichauffeur vraagt om ergens te wachten om vervolgens de rit te vervolgen. Geef je hem het geld vooraf, dan bestaat de kans dat hij niet wacht, maar doodleuk doorgereden is naar een volgende klant.

Een veelgebruikte truc is dat ze zeggen dat de afgesproken prijs per persoon was en niet per rit. Reis je met z’n tweeën, dan willen ze dus het dubbele van de afgesproken reissom hebben. Je moet het juiste bedrag hebben als dat mogelijk is, anders zou de taxichauffeur achteraf kunnen zeggen dat hij niet het juiste geld heeft om te wisselen.

Uber

Je laten verplaatsen binnen Hurghada? Bestel dan een Uber. Via de Uber-app kun je in Hurghada gemakkelijk een rit bestellen. Je weet vooraf precies wat je kwijt bent voor de rit en via de app kun je jouw chauffeur volgen tot hij je oppikt. Nadeel is mogelijk wel dat je een internetverbinding nodig hebt. Zit je niet in gebied met gratis wifi, dan moet je het mobiele netwerk gebruiken. Let daarbij op eventuele kosten voor dataroaming.

Careem

Een vergelijkbaar systeem is Careem. Met de Careem-app kun je een taxi reserveren voor een vaste prijs. De app is gebruiksvriendelijk en de chauffeurs worden “captains” genoemd. Uber heeft Careem inmiddels overgenomen en de twee apps werken ongeveer hetzelfde. Om Careem te gebruiken, kun je de app downloaden in je app store, je registreren en een betaalmethode toevoegen. Zo ben je klaar om Hurghada te verkennen zodra je aankomt. De prijzen op Careem zijn eerlijk en lokaal, en als je problemen hebt met de bestuurder of de rit, kun je dit direct melden via de app.

Zelf autorijden

Wil je zelf gaan autorijden in Hurghada? Vraag jezelf af of dat echt nodig is. De wegen en de verkeersomstandigheden zijn in en rond Hurghada beduidend anders dan hoe we dat in Nederland of op Europese vakantiebestemmingen gewend zijn. De wegen zijn slechter onderhouden, straatverlichting is op veel plekken niet aanwezig en bij de rijstijl van de Egyptenaren kun je jezelf afvragen of ze überhaupt ooit iets van verkeersregels geleerd hebben. Ga je toch een auto huren in Hurghada? Zorg er dan voor dat je zeker eet dat de huurauto volledig verzekerd is en dat je geen eigen risico hebt.