Ga je op vakantie naar Hurghada? Dan doe je dat vrijwel zeker met het vliegtuig. De kans dat je met de auto naar Hurghada is zeer klein, met de trein naar is onmogelijk en Hurghada is geen cruisebestemming. Het vliegtuig is hét vervoermiddel om in Hurghada te komen. Dankzij het feit dat Hurghada een eigen internationaal vliegveld heeft en er meerdere vluchten per week vanuit Nederlandse luchthavens naar Hurghada vliegen, maakt een vliegvakantie naar Hurghada een gemakkelijke onderneming.
Naar Hurghada vliegen
Met welke maatschappij vlieg je?
Boek je een pakketreis bij touroperator zoals TUI, de Vakantiediscounter, D-Reizen of Sunweb? Dan zijn er verschillende mogelijkheden van luchtvaartmaatschappijen om mee te vliegen. Soms kun je kiezen, soms niet. Steeds meer reisaanbieders bieden de keuze om vanuit België of Duitsland te vliegen. TUI zet behalve externe airlines zoals Transavia en Condor ook de eigen vliegtuigen van TUI fly in om gasten naar Hurghada te brengen. Bij D-Reizen zien we een ruime mogelijkheid aan vluchtmogelijkheden, waarbij Air Cairo bijvoorbeeld ook tot de mogelijkheden behoort.
Wil je met KLM naar Hurghada vliegen? Dan moeten we je teleurstellen. KLM heeft Hurghada momenteel niet tussen hun vliegbestemmingen staan. Jammer voor de reizigers die graag van de service van KLM genieten en/of die willen profiteren van de voordelen die hun status bij frequent flyer programma Flying Blue hen biedt.
De vlucht
Als je rechtstreeks vanuit Nederland, België of een van de Duitse luchthavens net over de grens (bijvoorbeeld Düsseldorf Airport) naar Hurghada vliegt, dan duurt de vlucht ongeveer 5 uur. Heb je een vlucht met een tussenlanding of overstap? Dan is de totale reisduur mede afhankelijk van de route en de overstaptijd of wachttijd.
Vlieg je met Transavia of TUI fly naar Hurghada? Dan reis je vrijwel zeker met een Boeing 737 of een Airbus A321. Dat zijn zogenaamde narrow body vliegtuigen, die als overeenkomst hebben dat ze 2 rijen stoelen hebben van ieder 3 stoelen breed. De rijen zijn gescheiden door één gangpad. Mogelijk dat TUI fly vanwege operationele overwegingen een keer een groter vliegtuig inzet, zoals de Boeing 787 Dreamliner. Dit soort wide body vliegtuigen worden normaal gesproken niet vast ingepland op de route tussen Amsterdam en Hurghada.
Extra beenruimte
De vliegtuigen waarmee vanuit Nederland naar Hurghada gevlogen wordt, hebben als het goed is geen business class stoelen aan boord. Wil je toch extra comfort tijdens je vlucht naar of van Egypte? Reserveer dan een stoel met extra beenruimte. Bij Transavia kan dat nadat je je ticket geboekt hebt. Kies bij Transavia in dat geval voor een stoel bij de nooduitgang of op de voorste rij. Voor dit soort stoelreserveringen moet je extra bijbetalen, tenzij dat je voor het duurdere Max-tarief gekozen hebt.
Geen entertainment en betalen voor drankjes/snacks
Vlieg je met een Boeing 737 of een Airbus A321 naar Hurghada? De kans dat je stoelen aan boord hebt met een persoonlijk entertainmentsysteem is minimaal. Je moet het geluk hebben dat ze een keer een groter vliegtuig inzetten die dat wel aan boord heeft, anders ben je aangewezen op je persoonlijke audio of video op je smartphone of tablet.
Bij vakantievluchten met Transavia, TUI fly en de zogenaamde low cost airlines moet je aan boord betalen voor een drankje, een snack of een maaltijd. Op deze routes zit dat niet inbegrepen.
Hurghada International Airport
Hurghada heeft een eigen internationale luchthaven, die de naam Hurghada international Airport draagt. Het landinwaarts van Hurghada gelegen vliegveld ligt op slechts 5 kilometer van El Dahar, het centrum van Hurghada. De luchthaven is de toegangspoort voor een groot deel van de badplaatsen aan de Rode Zee. Daardoor heeft het vliegveld uit kunnen groeien tot de nummer 2 van Egypte, na de luchthaven van Caïro. Op jaarbasis verwerkt Hurghada International Airport ongeveer 9 miljoen passagiers.
De luchthaven heeft twee terminals. Terminal 1 is de moderne nieuwe terminal, die in 2014 officieel geopend is. De nieuwe terminal heeft een totale oppervlakte van 92.000 vierkante meter op drie niveaus. De vertrekhal heeft 72 incheckbalies en 20 vertrekpoorten.
Goed om te weten is dat de luchthaven ook wordt gebruikt voor militaire doeleinden. Het is daarom verboden om te fotograferen op de luchthaven.
Transfers
Als je een pakketreis naar Hurghada geboekt hebt dan is de transfer bijna altijd inbegrepen. De reisorganisatie zorgt er dus voor dat de reis vanaf de Nederlandse (of Belgische) luchthaven tot aan de accommodatie verzorgd wordt. Na aankomst op het vliegveld ga je door de paspoortcontrole, haal je je bagage op van de bagageband en ga je via de douane naar buiten. Daar wachten de vertegenwoordigers van de reisorganisaties je op. Zij zullen je de weg wijzen naar de transferbus of taxi die iets verderop klaar staat. Eenvoudiger kan het niet.
De transfer gebeurt per bus (touringcar) of taxi. In de meeste gevallen is het een bus, waarbij er vaak meerdere accommodaties aangedaan worden. De reistijd wordt mede bepaald door de ligging van je hotel in Hurghada. De tijd dat jij in de bus zit is vooral afhankelijk van de ligging van het hotel of appartement en de volgorde waarin de toeristen bij hun accommodatie afgezet worden. Indien er acht stops zijn en jij moet er pas bij de laatste uit dan kan het zomaar zijn dat je twee uur in de bus zit.
Van en naar de luchthaven
Heb je een los vliegticket geboekt of zit de transfer van en naar de luchthaven van Hurghada niet inbegrepen? Dan zijn de taxi of een huurauto de beste manier om naar je accommodatie te reizen. In Hurghada heb je geen trams, treinen of metro’s.