Wat te doen in Hurghada

Ga je in Hurghada vooral relaxen of wil je ook iets van de omgeving zien? Met vele kilometers aan zandstrand en hotelresorts met geweldige zwembaden ben je snel geneigd om te gaan ontspannen in of rond het water. Het weer en de locatie lenen zich er prima voor. Mocht je besluiten om je strandstoel, het zwembad of je ligbed tijdens je vakantie in Hurghada niet te verlaten, dan is er niemand die jou dat kwalijk zal nemen. Behalve misschien je reisgezelschap.

Mocht je wel iets willen zien of doen in of rond Hurghada, dan kan dat. De stad zelf telt enkele interessante bezienswaardigheden en anders zijn er voldoende excursies te boeken die je het beste van Egypte laten beleven. Wij hebben een aantal leuke bezienswaardigheden, activiteiten en uitstapjes die de moeite waard kunnen zijn op een rijtje gezet.

Duiken en snorkelen

De onderwaterwereld is de nummer één bezienswaardigheid van Hurghada. Het zou erg zonde zijn als je niet de gelegenheid neemt om tenminste een keer een kijkje onder de waterspiegel van de Rode Zee te nemen. Er is immers bijna geen andere plaats die zo vaak wordt bezocht vanwege de fantastische onderwaterwereld dan Hurghada. Veel toeristen maken het verkennen van de indrukwekkende onderwaterwereld tot het middelpunt van hun reis naar Egypte en sommigen nemen zelfs hun eigen uitrusting mee op vakantie.

De vele lokale duikscholen bieden verschillende excursies aan naar de topplekken in de Rode Zee. Je kunt bijvoorbeeld met een boot naar de koraalriffen voor de kust varen, waar je kleurrijke koralen en vissen door het wateroppervlak heen kunt observeren. Bijzonder populaire bestemmingen voor zo’n boottocht zijn bijvoorbeeld Giftun, Mahmya of Orange Bay.

Duiken en snorkelen

Mahmya Beach

Mahmya Beach kan alleen per boot worden bereikt en maakt deel uit van het Giftun Island National Park bij Hurghada. Veel vakantiegangers boeken er een boottocht, verkennen al snorkelend de fascinerende onderwaterwereld en ontspannen dan op het prachtige zandstrand, dat bijna zo wit is als poedersuiker. Bezoekers van het strand roemen het kalme water, de netheid en de prachtige omgeving.

Eenmaal aangekomen op Mahmya Island wacht je een wit, poederachtig zandstrand met kristalhelder water, ver weg van de stedelijke drukte van Hurghada, waar je kunt ontspannen en zonnebaden. Maar ook snorkelliefhebbers zullen niet teleurgesteld zijn in de beschermde wateren van het Giftun National Park. Het verkennen van de diverse onderwaterwereld met exotische scholen vissen en kleurrijke koraalriffen in de heldere lagune is een onvergetelijke ervaring.

Hurghada Museum

Het Hurghada Museum laat je kennismaken met schoonheid en luxe door de eeuwen heen. Het historische museum vertelt het verhaal van het oude Egypte, waarbij de artefacten tentoongesteld worden in volgorde van de verschillende tijdperken die door het museum behandeld worden. Het museum herbergt ongeveer duizend artefacten met relikwieën uit verschillende tijdperken, waaronder koninklijke stukken uit het begin van de 20e eeuw, die teruggaan tot het koninklijke tijdperk in Egypte.

Het Standbeeld van Meritamun (De “Witte Koningin”) wordt tot de topstukken van het Hurghada Museum gerekend. Dit beeld is een meesterwerk van Egyptische kunst en is geïdentificeerd als Meritamun, de dochter van Ramses II en zijn Grote Vrouw. Haar kroon wordt gevormd door een muur van cobra’s met zonneschijven op hun kop. Om haar voorhoofd zit een filet van twee cobra’s, de ene met de kroon van Opper-Egypte en de andere met de kroon van Neder-Egypte. Haar uitgebreide driedelige pruik, met elk klein slotje apart gesneden, heeft nog wat blauw pigment.

El-Mina Moskee

De El-Mina Moskee ligt direct aan zee en naast de zeehaven van Hurghada, waaraan de moskee haar naam te danken heeft, en hoewel het een gebedsplaats is, is het sinds de opening tot op de dag van vandaag een bestemming voor toeristen geworden. Vanwege de prachtige architectuur wordt de El-Mina Moskee als een van de belangrijkste islamitische heiligdommen in de stad beschouwd.

Het indrukwekkende gebouw heeft twee prachtige minaretten van elk ongeveer 40 meter hoog. De gevels van het gebouw zijn versierd met verbazingwekkende traditionele oosterse ornamenten en houtsnijwerk. De binnenkant van de moskee heeft een kleurrijk interieur met prachtige kroonluchters aan het plafond, sierlijke bogen, gebeeldhouwde en gegraveerde muren en een koepel van 25 meter hoog. Het is mogelijk om deel te nemen aan een rondleiding door de moskee.

De El-Mina Moskee is 24 uur open is voor gebeden, maar het is dagelijks geopend voor bezoekers van 9.00 tot 17.00 uur (met uitzondering van gebedstijden). Bij een bezoek aan de moskee moet een kledingvoorschrift in acht worden genomen. Vrouwen moeten hun haar, knieën en schouders bedekken om de moskee te mogen betreden. Zowel mannen als vrouwen mogen geen schoenen dragen in de moskee.

El-Mina Moskee

Hurghada Grand Aquarium

Het Hurghada Grand Aquarium wordt ook wel Rode Zee in een Pot genoemd. Het aquarium ligt direct aan de Rode Zee en werd begin 2015 opgericht. Sindsdien komen bezoekers van alle leeftijden in groten getale naar de spannende onderwaterwereld. Het is met afstand een van de grootste aquaria van het continent, maar ook het grootste van Egypte en bijna het grootste van de Arabische wereld. Met meer dan twaalfhonderd zeedieren, onder te verdelen in meer dan 100 soorten, en een oppervlakte van meer dan 40.000 vierkante meter valt er in het aquarium van alles te ontdekken.

Hoogtepunten zoals de onderwatertunnel, een Arabische tent, de minidierentuin en een overdekt regenwoud maken van je bezoek een echt avontuur. Iedereen die een vakantie doorbrengt in Hurghada moet een bezoek brengen aan het aquarium om de inheemse vissoorten van de Rode Zee te bewonderen. Het Hurghada Grand Aquarium is zeven dagen in de week geopend, ook tijdens feestdagen.