Winkelen in Hurghada

Wil je souvenirs kopen in Hurghada, voor nieuwe kleding gaan shoppen of wil je spullen kopen die in Egypte goedkoper zijn dan in Nederland? Dan ben je in Hurghada op de juiste plek. Als er één ding is dat je in Hurghada kunt doen dat net zo goed is als op het strand liggen, zwemmen en snorkelen, dan is het wel winkelen in Hurghada! Verspreid over Hurghada vind je verschillende winkelcentra en markten waar je kunt gaan shoppen.

Algemene tips

Wil je gaan shoppen tijdens je vakantie in Hurghada? Doe dan je voordeel met deze algemene tips voor als je in Hurghada gaat winkelen.

Afdingen
Omdat de meeste winkels, vooral de souvenirwinkels, dezelfde artikelen aanbieden, is het altijd de moeite waard om niet in de eerste de beste winkel te kopen, maar de prijzen in andere winkels te vergelijken. Afdingen maakt deel uit van de Egyptische traditie en veel winkeliers zijn blij als buitenlandse toeristen deze “kunst” van het onderhandelen uitproberen.

Als je interesse toont in een product, zal de verkoper je meestal benaderen en je de prijs vertellen. Je kunt glimlachen om de genoemde prijs, omdat de verkoper weet dat hij veel te veel vraagt. De verkoper zal meestal vragen wat je bereid bent te betalen. Een goed antwoord is bijna altijd de helft van wat de verkoper oorspronkelijk vroeg. Hij zal waarschijnlijk zijn hoofd schudden en ook glimlachen, het afdingen is nu echt begonnen, in steeds kleinere stapjes naderen beiden de uiteindelijke prijs, meestal is deze dan een derde goedkoper dan de eerste prijs die de verkoper noemde.

Mocht het gebeuren dat de verkoper tijdens het afdingen niet dichterbij wil komen, dan kun je langzaam naar de uitgang lopen. Als dit niet het geval is, kun je dit opvatten als een teken van de hoge kwaliteit van de goederen. Het is dan aan jou of je wel of niet bereid bent de uiteindelijke prijs te willen betalen.

Duurder in de hotels
De winkels in een hotel zullen altijd hogere prijzen vragen dan de winkels in de stad of zelfs op bekende winkelpromenades. Dit komt gewoon doordat de huurprijzen voor winkelruimte in een hotelcomplex aanzienlijk hoger zijn. En hoewel de winkels in hotels gunstig gevestigd lijken te zijn, is dat niet per definitie zo. Je bent vooral afhankelijk van de gasten in het betreffende hotel. Daarom moet de winkelexploitant meer winst maken om de kosten te dekken.

Aangesproken worden op straat
Als je door de winkelstraten slentert, kun je op elk moment worden aangesproken. Iedereen wil zijn waren bij je krijgen en de meeste verkopers en hun gezinnen leven van hun dagelijkse zaken, maar na een eenvoudig en vriendelijk “La shukran!”, wat “Nee dank je” betekent, word je meestal snel weer met rust gelaten.

Niet in badkleding winkelen
Zorg ervoor dat je je gepast kleedt en ga niet winkelen in je badkleding. In Egypte wordt het als aanstootgevend beschouwd voor mannen en vrouwen om hun huid te laten zien, daarom moet je altijd je schouders en knieën bedekt houden. Een bikini of zwembroek hoort in het zwembad of op het strand thuis, niet in een winkel.

Betalen
Buiten het hotelcomplex kun je alleen met Egyptische ponden betalen en moet je dus voldoende contant geld meenemen als je gaat winkelen. Creditcards kun je op beperkte schaal gebruiken (o.a. bij merkwinkels in winkelcentra) en met je Nederlandse pinpas kun je niet betalen. Sommige winkeliers accepteren wel euro’s, maar doen dat tegen woekerkoersen.

Senzo Mall

Tientallen winkels hebben zich verzameld in de in 2009 geopende Senzo Mall. Op een totale winkeloppervlakte kun je terecht in merkwinkels en zelfstandige winkels, waar alles aangeboden wordt wat je tijdens je vakantie en daarna nodig zou kunnen hebben. Denk aan mode, sportschoenen, accessoires, juwelen en meer. Voor de inwendige mens zijn er verschillende horecagelegenheden, waaronder vestigingen van bekende fastfoodketens.

De Senzo Mall is zeven dagen in de week geopend vanaf 10:00 uur ’s ochtends tot laat in de avond. Het winkelcentrum is geheel overdekt en voorzien van airconditioning, waardoor je hier al winkelend de hitte buiten kunt ontvluchten.

Sheraton Road en Sherry Street

Sheraton Road in de wijk Sekalla is een van de populairste winkelstraten van heel Hurghada. Het is een levendige winkelstraat. Er zijn talloze winkeltjes en kleine winkelcentra die souvenirs en geschenken verkopen: Je kunt er tassen, lederwaren, souvenirs, kruiden, thee, namaakmerkartikelen en nog veel meer kopen.

Houd er rekening mee dat de prijzen in de meeste winkels op Sheraton Road onderhandelbaar zijn. Sherry Street, een zijstraat van Sheraton Road die nu is veranderd in een voetgangerszone, is ook een omweg waard. Je kunt er in alle rust winkelen zonder te worden afgeleid door toeterende auto’s. Het aanbod is vergelijkbaar met dat op Sheraton Road, hoewel je hier meer kans hebt om winkels met vaste prijzen te vinden.

Mamsha Promenade

De Mamsha Promenade begint bij OId Vic Beach en strekt zich langs het water uit tot aan Sultan Beach Resort. De Mamsha Promenade is maar liefst zes kilometer lang. Door de lengte kun je gemakkelijk een hele dag over de promenade slenteren. Het verkeer wordt dusdanig ontmoedigd om hier te rijden dat het er aangenaam rustig is. De Mamsha Promenade is dus niet autovrij, maar wel autoluw. Het winkelcentrum Esplanda ligt langs de Mamsha Promenade. Er zijn langs de promenade talloze cafés, souvenirwinkels, bars en winkels te vinden.

Bazaar in Dahar

Voor de authentieke sfeer moet je de bazaar in het Dahar bezoeken. Hier in het oude centrum van Hurghada heeft de bazaar zijn originaliteit behouden. Ga lekker snuffelen en op ontdekkingsreis in deze traditionele Egyptische markt. Het spel van afdingen is essentieel hier in de oude bazaar. De enorme hoeveelheid kleine winkeltjes, straatverkopers en bezoekers is overweldigend. Je zintuigen worden geprikkeld door kleuren en geuren van allerlei aard. Zelfs als je hier niets koopt, is het bezoeken van de bazaar een vakantiebeleving die je niet wilt missen.